Onnelliset ihmiset ovat terveempiä

Tiistai 21.2.2012 klo 21:57 - Anna-Leena Solhagen

Onnelliset ihmiset ovat terveempiä

Lepoa, liikuntaa, hyvää ravintoa ja vaalittuja ystävyyssuhteita – niissä on onnellisen elämän salaisuus. Näin kiteytti arvostettu lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski terveen elämän ainekset.

Helmikuisen Oodi-kahvilan vieraana oli tällä kertaa turkulainen Liisa Sulkakoski. Alun perin biologian opettajana, sittemmin 34 vuotta lääkärinä, joista 20 vuotta homeopatiaan perehtyneenä arvostettuna ammattilaisena Sulkakoski saa kuulijan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Homeostaasiin eli elimistön tasapainoon perustuvan homeopatian sanotaan olevan sopivaa kaikille iästä ja terveydentilasta riippumatta.

Saksalainen Samuel Hanemann kehitti 1800-luvun alkupuolella homeopatian omien kokeilujensa pohjalta. Tämän ”eurooppalaisen kiinalaisen lääketieteen” yksinkertainen periaate on, että samanlainen parannetaan samanlaisella. Homeopaattiset lääkeaineet valmistetaan laimentamalla kanta-ainetta uudelleen ja uudelleen. Mitä laimeampi lopputulos, sitä tehokkaampi lääkinnällinen vaikutus. Lääkeaineet ovat vaarattomia eikä sivuvaikutuksia ole. Tavallisia lääkkeitä voi huoletta käyttää homeopaattisten lääkkeiden rinnalla.

Vastaanotolla potilaan elämä ja oireet käydään läpi päästä varpaisiin. Mieltymykset ja vastenmielisyydet, parantavat ja pahentavat tilanteet kartoitetaan. Tarkalla ja rauhallisella läpikäynnillä oireille löydetään yhteinen nimittäjä ja sen perusteella määritellä tilanteeseen sopiva lääkitys. Potilas voi ikään kuin parantaa itse itsensä oikean tiedon valossa. Homeopatia auttaa pienistä haavereista suurempiin sairauksiin.

Kysyttäessä miksi Sulkakoski on perehtynyt juuri homeopatiaan pitkän lääkärinuransa aikana hän vastaa huolen heränneen monilääkitsemisen tuottamien sivuvaikutusten myötä. Jokainen lääke tuottaa sivuvaikutuksia, joiden lievittämiseen tarvitaan lisää lääkkeitä, joilla taas puolestaan on sivuvaikutuksia. Kehä on valmis. Liika erikoistuminen on toisaalta hyväksi, mutta johtaa samalla kokonaisuuden hämärtymiseen.  Sulkakosken mukaan ihminen tulee nähdä kokonaisuutena ja siihen tarvitaan pehmeämpää, inhimillisyyttä kunnioittavaa näkemystä. Hän kuitenkin muistuttaa ensisijaisesti olevansa lääkäri ja vasta sitten homeopaatti.

Sulkakosken mukaan ihminen tarvitsee jotain jota rakastaa, tekemistä joka on tärkeää sekä jotain mitä odottaa. Omana hyvinvointia edistävänä tekemisenään hän pitää ruuanlaittoa – ei vähiten siksi, että sen sanotaan estävän masennusta. Onnellisen elämän avaimet ovat jokaisen omassa taskussa.

___________

Kirjallisuutta ja aineistoa:

Merja Lindström: Homeopaattinen lääkintä: itsehoidon opas

Ritva Lauraéus: Homeopatiaa koko perheelle

Homeopaattisen kotiapteekin TOP10 (liitetiedostona tämän linkin takana)

Vastaanoton nettisivut osoitteessa http://www.circlumfarmasia.fi/LiisaSulkakoski

Lindströmin kirjan voi tilata edullisesti (noin 15€/kpl) ottamalla yhteyttä joko Kristiina Mustakallioon tai Vappu Hopeavuohon. Yhteystiedot löytyvät tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liisa Sulkakoski, homeopatia, terveys, onnellisuus, tasapaino, hyvinvointi