Ikä ei tuhoa hampaita

Keskiviikko 10.10.2012 klo 16:00 - Anna-Leena SolhagenUsein luullaan, että ikä vie hampaat suusta eikä asialle ole mitään tehtävissä. Mieliin on jäänyt aika, jolloin vanhuksilla ei juurikaan ollut omia hampaita. hampaat_270x163.jpgVäite ei kuitenkaan pidä paikkaansa vakuuttaa suun terveyden-hoidosta oodilaisille luennoinut hammaslääketieteen emerita-professori Anja Ainamo.
                                                                                                  Kuva: Anja Ainamo

Hoito on kaiken a ja o

Ainamon mukaan hampaiden säilymiseen vaikuttavat monet tekijät. Tärkeintä on kuitenkin tiedostaa suurimmat riskit ja kiinnittää ajoissa huomiota hammaskaluston päivittäiseen hoitoon. Hampaiden pintaan kiinnittyy erilaisia plakkia muodostavia mikrobeja, joista osa muuttaa suuhun tulevan sokerin hapoksi. Ravinnon koostumus vaikuttaa happohyökkäyksen purevuuteen. Sokeri on yksi, mutta ei kuitenkaan ainoa purukaluston vihollinen. Tupakka ei vaikuta itse hampaaseen, mutta heikentää ikenen verenkiertoa ja siten hampaan kiinnittymistä. Alkoholi puolestaan vaikuttaa verenkierron välityksellä syljen koostumuksen.

Tehokas puhdistaminen onkin paras tapa hoitaa suun terveyttä. Sylki huuhtelee hampaiden pintaa ja jopa hidastaa alkavaa reikiintymistä. Jotkut lääkkeet kuivattavat suuta ja estävät syljen erittymistä, joten tästä on hyvä mainita hoitavalle lääkärille vaihtoehtoisen lääkityksen löytämiseksi.

Pitkälle edennyt ientulehdus aiheuttaa hampaan kiinnityksen heikkenemistä ja hampaan irtoamista. Tulehdus leviää elimistöön verenkierron kautta ja lisää veritulpan riskiä. Ainamon mukaan myös reiätön hampaisto saattaa kätkeä ientulehduksen, joten säännöllinen hammaslääkärin tarkistus on kaikenikäisille erittäin tärkeää. - Hampaiden hoito kannattaa aloittaa ajoissa. On aiheellista varautua myös siihen, että ennen suuria leikkauksia hampaiden terveydentila joudutaan varmistamaan hammaslääkärin antaman todistuksen perusteella, muistuttaa Ainamo.

Fluorista on ajoittain oltu montaa mieltä. Ainamon mukaan hammastahnan sisältämä fluori ei määrältään ole varaksi kenellekään. Fluori vahvistaa kiillettä ja hampaan juurisementtiä, joka tulee esiin ienrajojen noustessa ja paljastaessa aiemmin ikenen suojaamaa hampaan kaulan. Toinen tehokas ja turvallinen aine on xylitol. Hyvä tapa on ottaa xylitol-purukumi aterian päätteeksi.

Ei hammasproteesia yöksi vesilasiin!

Huolellinen puhdistus koskee sekä omia hampaita että hammasproteesia, sillä mikrobit kasvavat myös proteesin pinnalla, tulehduttavat ikenen ja limakalvon. Proteesin päivittäinen puhdistaminen ja laittaminen kuivumaan on erittäin tärkeää. Enää ei proteesia laiteta vesilasiin yöpöydälle. Kuivattaminen tuhoaa haitallisen mikrobikasvuston.

Ainamon mukaan suun hyvään hoitoon riittää huolellinen, päivittäinen puhdistus ja säännöllinen hammaslääkärintarkastus. Välineiksi puolestaan riittävät pehmeä hammasharja, hammastikut ja fluori joko hammastahnassa tai muutoin nautittuna. Ikäihmisen kannattaa ehdottomasti neuvotella hammaslääkärin tai -hoitajan kanssa siitä, mikä välinen on paras. Hammaslanka, hammasväliharja, sähköhammasharja ja suuvesi ovat tehokkaita, mutta eivät suinkaan välttämättömiä välineitä. Huomio siihen mitä syö ja xylitol-purkka suuhun. Sillä pääsee jo pitkällä, opastaa Ainamo.

Avainsanat: terveys, suu, hammas, Ainamo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini